فرم درخواست مشاوره رایگان

نام و نام خانوادگی(ضروری)
نوع درخواست

آشنایی با مراحل و مدارک ثبت شرکت می تواند مسیر کسب و کار شما را مشخص نماید و به شناخته شدن برند شما کمک کند. با توجه به این موضوع اگر قرار است کسب و کار خودتان را راه اندازی نمایید، بهتر است برای ثبت نمودن شرکت خود اقدام کنید. ثبت شرکت فوری یکی از نیازهای اصلی برای شروع هر کسب و کاری است. بسیاری از افراد بر این باورند که ایجاد شرکت کار بسیار راحتی می باشد و نیازی به اطلاعات تخصصی ندارد. در صورتی که برای این کار نیاز است تا از وکلا حرفه ای و متخصص کمک بگیرید تا در این مسیر با مشکل مواجه نشوید. در این صورت احتمال رد شدن درخواست شما به صفر می رسد و می توانید با سرعت بیشتری این فرایند را طی کنید. به همین منظور در ادامه قصد داریم شما را با صفر تا صد مراحل و مدارک لازم برای تاسیس شرکت به طور کامل آشنا کنیم.

ثبت شرکت چیست؟

تاسیس و ایجاد یک شرکت به منظره گسترش کسب و کار بوده و به شما امکان این را می دهد که فرایند کاری خود را به صورت قانونی دنبال نمایید. تعریف شرکت و ثبت آن بسیار ساده بوده و عموم مردم از آن اطلاع دارند که حداقل دو شریک با اهداف مشترک برای تاسیس شرکت نیاز است. فعالیت شرکت ها عموما به صورت اداری، تجاری، خدماتی و... است. با این حال چندین نوع شرکت برای ثبت در ایران وجود دارد که باید بر اساس فعالیت، اهداف و موضوع نوع شرکت آن را انتخاب کنید. در ادامه به توضیح کامل و جامع در خصوص مراحل،مدارک، هزینه و مدت زمان ایجاد شرکت می پردازیم.

نحوه ثبت شرکت

ثبت شرکت فوری یک فرآیند مهم و پیچیده است. بنابراین جهت ثبت شرکت باید از قوانین مربوطه اطلاع داشته باشید. مجموعه ثبت نیکان با بیش از 12 سال تجربه در این حوزه، خدمات تخصصی خود را در زمینه ثبت انواع شرکت ‌ها به شما ارائه می‌ دهد. برای تاسیس شرکت ابتدا باید نوع شرکت و موضوع فعالیت خود را مشخص کنید. ثبت نیکان به شما کمک می‌ کند تا با توجه به نیاز های کسب و کارتان، نوع مناسبی از شرکت (مسئولیت محدود، سهامی خاص، سهامی عام، تضامنی و غیره) را انتخاب نمایید. پس از آن، مراحل قانونی شامل انتخاب نام شرکت، تعیین اعضای هیئت مدیره و مدیر عامل و تنظیم اساسنامه شرکت انجام می ‌شود. این مراحل می ‌توانند به صورت الکترونیکی و از طریق سامانه‌ های دولتی انجام شوند. یکی از مراحل کلیدی جهت ثبت شرکت، تکمیل مدارک مورد نیاز است.

 این مدارک شامل کپی شناسنامه و کارت ملی شرکا، گواهی سوء پیشینه برای اعضای هیئت مدیره و همچنین تعیین سرمایه اولیه شرکت می شوند.

مدارک مورد نیاز جهت ثبت شرکت فوری، با توجه به نوع شرکت توسط کارشناسان مشخص می شوند. علاوه بر این، مشاوران این مجموعه در انتخاب نام شرکت و موضوع فعالیت آن که از اهمیت ویژه ‌ای برخوردار است، شما را یاری می‌ دهند. بنابراین از بروز مشکلات قانونی جلوگیری می گردد. پس از تکمیل مدارک و ارسال آن ها به اداره ثبت شرکت ‌ها، فرآیند بررسی و تایید مدارک آغاز می ‌شود. در صورت تایید مدارک، شماره ثبت شرکت صادر می گردد و شما می ‌توانید آگهی ثبت شرکت را در روزنامه رسمی منتشر کنید. ثبت نیکان همچنین در انجام سایر امور پس از ثبت شرکت، مانند دریافت کد اقتصادی، اخذ دفاتر پلمپ مالیاتی و دریافت گواهینامه مالیاتی، همراه شما خواهد بود. استفاده از خدمات تخصصی این مجموعه باعث می ‌شود فرآیند ثبت شرکت شما در کوتاه ‌ترین زمان ممکن و بدون هیچ ‌گونه خطا یا اتلاف وقت انجام گردد.

مزایای ثبت شرکت

ثبت و تاسیس یک شرکت می تواند مزایای فوق العاده ای را به همراه داشته باشد. به طور کلی افرادی که قصد دارند کسب و کار خود را به شکل حرفه ای پیش ببرند و از این مزایا بهره مند شوند، باید در ابتدا برای ثبت نمودن شرکت خود اقدام نمایند. از مهم ترین مزایای تاسیس شرکت می توان به موارد زیر اشاره داشت.

  • انجام تمام فعالیت های تجاری و حرفه ای به صورت قانونی و رسمی از مهم ترین مزایای ثبت شرکت در ایران است.
  • از طرفی زمانی که شرکت خود را به ثبت می رسانید، اعتبار شغلی شما به صورت خود به خودی افزایش پیدا می کند.
  • با ثبت نمودن شرکت قانون از شما پشتیبانی و حمایت می کند. بنابراین به راحتی می توانید از انواع تسهیلات و وام های مربوط به کسب و کار استفاده نمایید.
  • با ثبت نمودن شرکت تمام افراد فعال در شرکت مسئولیت حرفه ای دریافت خواهند نمود و فعالیت های شما به صورت شخص حقوقی مورد ارزیابی قرار می گیرد. این موضوع می تواند نقش بسیار زیادی در جذب مشتریان داشته باشد.
  • با ثبت کردن شرکت خود می توانید در مزایده و مناقصه هایی که در حوزه تخصصی شما برگزار می گردد، شرکت کنید.
  • با ثبت نمودن شرکت می توانید برای اخذ نمایندگی رسمی در شهرهای داخلی و یا کشورهای خارجی نیز اقدام نمایید.

 

پادکست کامل در مورد مراحل ثبت شرکت به زبان ساده

چگونگی مراحل ثبت شرکت

برای ایجاد و تاسیس یک شرکت باید تمامی مراحل و مدارک را به خوبی بشناسید و به درستی این فرایند را طی نمایید.

  • انتخاب نمودن موضوع فعالیت و نوع شرکت (سهامی خاص، سهامی عام و ...)
  • تعیین نام شرکت
  • انتخاب نمودن سهامداران، مدیران و دیگر سمت های شرکت
  • طی کردن مراحل آنلاین در سامانه اداره ثبت موسسه و شرکت ها
  • تهیه تمامی مدارک مورد نیاز ( مدارک هویتی، اساسنامه، شرکتنامه و ...)
  • امضاء تمامی مدارک مربوطه و ارائه آن ها به اداره ثبت
  • دریافت استعلام ثبت در سامانه ثبت موسسات و شرکت ها
  • پرداخت کردن تمامی هزینه های قانونی مرتبط
  • دریافت کردن آگهی مربوط به تاسیس شرکت در اداره ثبت موسسات

تاسیس شرکت یکی از مهم‌ ترین گام‌ ها برای ایجاد کسب ‌و کار رسمی و قانونی است. فرآیند تاسیس شرکت شامل مراحل مختلفی می گردد که با انتخاب نام و تعیین موضوع فعالیت آغاز می ‌شود. پس از آن، باید نوع شرکت مناسب (برای مثال، شرکت سهامی یا مسئولیت محدود) انتخاب گردد. سپس، با ثبت مشخصات اولیه مانند نام شرکت، نشانی و مشخصات شرکا، مقدار سرمایه اولیه مشخص می ‌شود. بعد از آن باید سرمایه لازم را تعیین نمایید و اطلاعات اشخاص و سهامداران را به ‌طور کامل ثبت کنید. در ادامه، اطلاعات اشخاص کلیدی تکمیل شده و سمت ‌های هر فرد مانند مدیر عامل و هیئت مدیره تعیین می‌ گردد. اگر شرکت نیاز به شعب مختلف دارد، مکان و مشخصات این شعب نیز ثبت می‌ شود. ارائه اظهارنامه و اساسنامه رسمی، مرحله بعدی است که به تایید اداره ثبت نمودن شرکتها می ‌رسد.

پیگیری وضعیت ثبت از طریق اداره مربوطه ضروری است تا اطمینان حاصل شود که شرکت به درستی به ثبت رسیده و می ‌تواند فعالیت خود را آغاز کند. در نهایت، با انتشار آگهی در روزنامه‌ های رسمی، مراحل تاسیس به پایان می ‌رسد و شرکت به صورت رسمی شناخته می ‌شود.

برای ایجاد شرکت باید به آدرس اینترنتی irsherkat.ir  مراجعه نمایید.

2. تعیین نوع شرکت

تعیین نوع شرکت از دیگر مراحل کلیدی در روند ثبت شرکت است. این انتخاب بستگی به اهداف تجاری، تعداد شرکا و میزان مسئولیت ‌پذیری هر یک دارد. شرکت ‌ها می ‌توانند به انواع مختلفی چون سهامی، مسئولیت محدود، تضامنی و غیره تقسیم شوند. مشخص کردن نوع شرکت به ویژگی‌ ها و الزامات قانونی خاص خود بستگی دارد که باید به دقت بررسی گردند.

3. ثبت مشخصات مربوطه

یکی از مهم ترین مراحل تاسیس شرکت، ثبت مشخصات مربوطه می باشد. پس از انتخاب نام و نوع شرکت، باید مشخصات مربوط به آن ثبت شود. این مشخصات شامل نام و نشانی شرکت، نام و مشخصات شرکا، نوع فعالیت و هر اطلاعات ضروری دیگری است که در فرم ‌های ثبت ‌نام قید شده اند. دقت در ثبت این اطلاعات از اهمیت بالایی برخوردار است، چرا که هرگونه اشتباه می ‌تواند منجر به تاخیر یا رد درخواست ثبت شود.

4. مقدار سرمایه

مقدار سرمایه ‌ای که برای تاسیس شرکت نیاز است باید به دقت تعیین و ثبت گردد. این سرمایه باید متناسب با نوع شرکت و حجم فعالیت ‌های مورد نظر باشد. برای شرکت ‌های مسئولیت محدود، حداقل سرمایه لازم تعیین شده و در شرکت ‌های سهامی، سرمایه باید به میزان سهام تقسیم شود. این مرحله تاثیر مستقیم بر اعتبار شرکت و توانایی آن در جذب مشتریان و شرکای تجاری دارد.

ثبت شرکت به آسانی

5. تکمیل اطلاعات اشخاص

تکمیل اطلاعات اشخاص مرتبط با شرکت، از جمله شرکا و مدیران، از دیگر مراحل مهم است. این اطلاعات شامل نام، نام خانوادگی، شماره ملی، نشانی و نقش هر شخص در شرکت می ‌باشد. این مرحله به شدت اهمیت دارد و تمام اطلاعات باید به درستی وارد شوند. در این مرحله تمام اعضای شرکت به طور کامل مشخص خواهند شد. این نکته را به خاطر داشته باشید که در طی روند قانونی هیچ گونه مشکل یا ابهامی نباید وجود داشته باشد.

6. تعیین سمت‌ها

تعیین سمت ها از دیگر مراحل مهم در تاسیس شرکت می باشد. پس از ثبت اطلاعات اشخاص، تعیین سمت ‌ها در شرکت ضروری است. این سمت‌ ها شامل مدیرعامل، هیئت مدیره، خزانه ‌دار و سایر مسئولیت‌ های کلیدی است که هر یک از اعضای شرکت باید به عهده بگیرند. شفاف بودن در تعیین سمت ‌ها باعث می ‌شود که وظایف و مسئولیت ‌ها به خوبی تقسیم شده و مدیریت شرکت به نحو موثری انجام گردد.

7. تعیین شعب شرکت

در صورتی که شرکت قصد داشته باشد شعبه ‌های مختلفی را راه ‌اندازی کند، باید در این مرحله مشخص شود که کدام شعبه ‌ها و در چه مکان ‌هایی تاسیس خواهند شد. این اطلاعات جهت ثبت در اداره ثبت لازم است و می ‌تواند بر نحوه فعالیت و رشد شرکت تاثیر بسزایی داشته باشد. همچنین، شعبه ‌های مختلف به گسترش بازار و خدمات شرکت کمک می ‌کنند.

8. ارائه اظهارنامه و اساسنامه

ارائه اظهارنامه و اساسنامه، گام نهایی است. اظهارنامه شامل اطلاعاتی در مورد نام، موضوع فعالیت، سرمایه و مشخصات شرکا می شود. در حالی که اساسنامه به بیان قوانین و مقررات داخلی شرکت می ‌پردازد. این اسناد باید به دقت تهیه و به مراجع ذی ‌ربط ارائه شوند تا مراحل ثبت به درستی انجام گیرد. 

9. پیگیری وضعیت ثبت شرکت

پس از ارسال مدارک و درخواست ثبت، پیگیری وضعیت از اهمیت بالایی برخوردار است. این کار به منظور اطمینان از روند صحیح ثبت و رفع هر گونه نقص یا مشکل احتمالی انجام می ‌شود. با پیگیری مستمر می ‌توان از زمان دقیق ثبت و انتشار آگهی مربوطه مطلع شد و مراحل بعدی را بدون تاخیر انجام داد.

همانطور که در سایت investopedia اشاره شده است:

تاسیس شرکت یک اقدام کلیدی برای تبدیل ایده‌ ها به کسب ‌و کار رسمی و ایجاد موقعیت ‌های شغلی جدید است. با انتخاب نوع مناسب شرکت، مانند شرکت ‌های انفرادی، مشارکتی یا با مسئولیت محدود، کارآفرینان می ‌توانند از مزایای ساختاری مانند تنوع درآمد، محافظت از مسئولیت شخصی و انعطاف ‌پذیری بهره‌ مند شوند. شرکت ‌ها نه تنها امکان رشد مالی و بهره ‌وری فردی را فراهم می ‌کنند، بلکه با ایجاد اشتغال، به رونق اقتصادی و کاهش بیکاری کمک خواهند کرد.

10. انتشار آگهی ثبت شرکت

در نهایت، پس از تایید شرکت، لازم است که آگهی ثبت در روزنامه ‌های رسمی منتشر شود. این آگهی باید شامل اطلاعات اساسی درباره شرکت، از جمله نام، موضوع فعالیت و مشخصات شرکا باشد. انتشار آگهی ایجاد شرکت به عنوان یک اقدام قانونی شناخته شده و اعتبار شرکت را در بین مشتریان و بازار تقویت می‌ کند.

مشاوره رایگان ثبت شرکت

مشاوره رایگان ثبت شرکت در ایران یکی از مهم ‌ترین خدماتی است که می‌ تواند مسیر ثبت کردن یک شرکت را برای متقاضیان هموار کند. فرایند ثبت، به دلیل وجود مراحل مختلف اداری و قانونی، ممکن است برای افرادی که با این حوزه آشنایی ندارند، چالش‌ برانگیز باشد. از انتخاب نوع شرکت مناسب گرفته تا تنظیم دقیق مدارک و آشنایی با الزامات مالیاتی و حقوقی، هر مرحله به دقت و دانش تخصصی نیاز خواهد داشت. بنابراین مشاوره رایگان می ‌تواند به عنوان یک راهنما عمل نماید و از بروز اشتباهات احتمالی جلوگیری کند.

کارشناسان مجرب ثبت نیکان در زمینه ثبت شرکت فوری با ارائه مشاوره‌ ای جامع و رایگان، به متقاضیان کمک می ‌کنند تا بهترین نوع شرکت را بر اساس اهداف، تعداد شرکا و ماهیت فعالیت خود انتخاب نمایند. علاوه بر این، این مشاوره‌ ها متقاضیان را از نیازمندی‌ های خاص مانند دریافت مجوز های ضروری یا تنظیم اساسنامه و شرکت ‌نامه مطلع می ‌کند. از سوی دیگر، با مشاوره گرفتن، می‌توان تخمین دقیقی از هزینه ‌ها و زمان ‌بندی مراحل داشت و برنامه ‌ریزی بهتری برای شروع فعالیت تجاری انجام داد. شرکت ثبت نیکان با تجربه چندین ساله خود در این زمینه، علاوه بر رفع دغدغه های متقاضیان، از اتلاف زمان و هزینه جلوگیری کرده و مسیر را برای آن ها هموار می کند.

راهنمای ثبت شرکت

ثبت شرکت فوری، اولین قدم برای قانونی کردن کسب ‌و کار و آغاز فعالیت در دنیای تجارت است. این فرآیند، شامل مراحل مختلفی می شود که با رعایت اصول قانونی باید انجام شود تا از مشکلات حقوقی در آینده جلوگیری گردد. برای شروع این فرایند، انتخاب نوع شرکت متناسب با نیاز ها و اهداف تجاری شما ضروری می باشد آیا قصد دارید یک شرکت با مسئولیت محدود تاسیس کنید یا یک شرکت سهامی خاص؟ بعد از انتخاب نوع شرکت، باید به جمع‌آوری اسناد و مدارک لازم بپردازید. سپس مراحل ثبت شرکت به صورت قانونی از طریق سامانه ‌های رسمی انجام می گردد. در این مسیر، مشاوران متخصص می ‌توانند به شما کمک کنند تا فرایند ثبت به‌ صورت سریع و بدون نقص پیش برود. این امر از پیچیدگی‌ ها و مشکلات احتمالی جلوگیری می کند.

 بنابراین جهت ثبت شرکت فوری در ایران، بهتر است با مشاوران و کارشناسان ماهری که در این زمینه فعالیت می کنند، در ارتباط باشید.

مدارک لازم برای ثبت شرکت در ایران

با آگاهی کامل در مورد مدارک لازم برای ثبت شرکت در ایران می توانید این فرایند را سریعتر سپری کنید. چرا که یکی از اصلی ترین دلایل برای تعویق، ناقص بودن مدارک لاز است. برای ثبت موسسه یا شرکت نیز باید مانند تمامی فرایندهای اداری مدارک لازم را ارائه نمود. این مدارک شامل مدارک اختصاصی و عمومی می شوند. ارائه مدارک عمومی برای ثبت تمامی شرکت ها الزامی می باشد اما مدارک اختصاصی برای ثبت برخی شرکت ها نیاز است.

به طور کلی مدارک لازم برای ثبت شرکت در ایران عبارتند از:

  • شناسنامه و کارت ملی تمامی شرکاء شرکت به همراه کپی آن ها
  • شرکت نامه و تقاضانامه شرکت
  • اساسنامه تکمیل شده شرکت
  • دریافت نمودن تاییدیه کد پستی و آدرس شرکت
  • در صورت وجود وکیل باید وکالتنامه وکیل نیز ارائه شود
  • ثبت نام نمودن در کد ثنا برای تمامی اعضای هیئت مدیره و دریافت آن
  • تعیین نمودن حق امضاء شرکت
  • مشخص کردن میزان سهم و سمت هر کدام از اعضای شرکت
  • ارائه فیش بانکی برابر با 35 درصد از میزان سرمایه اولیه شرکت (برای شرکت های سهامی خاص)
  • در صورت نیاز شرکت به مجوز باید آن را نیز ارائه داد
  • ارائه پنج نام 3 سیلابی با توجه به اولویت بندی آن ها
  • ارائه نمودن دو نسخه از صورت جلسه مجمع عمومی و صورت جلسه هیئت مدیره
ثبت شرکت در کمترین زمان

تعداد اعضا: حداقل 2 نفر

مدارک مورد نیاز: امضا اساسنامه و اظهار نامه

تمامی مدارک هویتی اعضا

شماره تلفن به نام

آدرس و کد پستی

شرکت با مسئولیت محدود

تعداد اعضا: حداقل 5 نفر، 3 نفر هیئت مدیره و 2 نفر بازرس

مدارک مورد نیاز: امضا اساسنامه

مدارک هویتی اعضا

رسیدهای بانکی مربوط به پرداخت حق الثبت

مشخصات پستی و نشانی شرکت

شرکت سهامی خاص

تعداد اعضا: بستگی به نوع شرکت حداقل 2 یا 5 نفر

مدارک مورد نیاز: مدارک شناسایی موسسین

آپلود مدارک در سامانه  ssaa.ir

تکمیل اظهارنامه

شرکت دانش بنیان

تعداد اعضا: حداقل 2 نفر

مدراک مورد نیاز: یک نسخه از اساسنامه

یک نسخه از شرکتنامه

مشخصات شرکای شرکت

شرکت تضامنی

تعداد اعضا: حداقل 2 نفر

مدارک مورد نیاز: کپی شناسنامه و کارت ملی شرکا

تنظیم اساسنامه و ارائه دو نسخه از آن

تنظیم صورتجلسه

ارائه تقاضانامه

موسسه غیر تجاری

شرایط ثبت شرکت در ایران

از مهم ترین شرایط تاسیس یک شرکت می توان به موارد زیر اشاره داشت:

  • تهیه سرمایه مورد نیاز (نقدی و یا غیرنقدی) برای تاسیس شرکت
  • دریافت تمامی مجوزهای لازم برای ثبت و تاسیس شرکت
  • بررسی شرایط دریافت تسهیلات در صورتی که قرار است برای دریافت تسهیلات اقدام شود.
  • رعایت اصول ثبت با توجه به نوع شرکت و موضوع فعالیت آن
  • انتخاب وکیل مناسب در صورتی که قرار است امور مربوط به ثبت توسط وکیل انجام شود.

انواع ثبت شرکت در ایران

شرکتهای ثبتی در ایران معمولا به سهامی خاص، مسئولیت محدود، سهامی عام، تضامنی، مختلط و... تقسیم بندی می شود. در ادامه نسبت به مدارک و مراحل هر یک از این شرکتها توضیحات مختصری گفته شده است.

• مدارک لازم شرکت سهامی خاص

  • دو نسخه از اساسنامه شرکت
  • دو نسخه از اظهارنامه شرکت
  • دو نسخه از صورت جلسه با امضای همه موسسان
  • اقرارنامه مدیران به منظور عدم ممنوعیت فعالیت های تجاری
  • اقرارنامه بازرسان به منظور عدم وجود نسبت فامیلی میان اعضای شرکت
  • اطلاعات کامل و درست شرکت مانند آدرس، کد پستی، نوع فعالیت، موضوع شرکت، مقدار سرمایه و ...
  • مجوز فعالیت دریافت شده از مراجع ذی ربط
  • شناسنامه و کارت ملی تمام سهامداران، اعضای هیئت مدیره و بازرسان
  • مشخصات هویتی بازرسان و مدیران به همراه نامه کتبی قبول سمت
  • فیش واریزی 35 درصد از سرمایه اولیه و گواهی بانکی

• مراحل تاسیس شرکت سهامی خاص

  • انتخاب نام مناسب برای شرکت ( غیر تکراری، فارسی)
  • تنظیم نمودن اساسنامه شرکت و مشخص کردن دارندگان حق امضا، مشخصات شرکت، وظایف اعضا و ...
  • تنظیم نمودن اظهارنامه شرکت بر اساس ماده 7 قانون تجارت در ایران (تفکیک دارایی های نقدی و غیرنقدی، میزان تعهد سهامداران و ...)
  • تشکیل پرونده رسمی و امضای اوراق برای راه اندازی شرکت
  • منتشر کردن آگهی مربوط به تاسیس شرکت در یک روزنامه رسمی و همچنین آگهی در روزنامه کثیرالانتشار

• مدارک تاسیس شرکت با مسئولیت محدود

  • اصل کارت ملی تمامی سهامداران
  •  اصل شناسنامه مدیران و شرکا شرکت
  • دو نسخه از شرکت نامه تکمیل شده و امضا شده توسط تمام سهامداران
  • دو نسخه از اساسنامه شرکت که تمامی صفحات آن توسط سهامداران امضا شده است.
  • ارائه مجوز (در صورتی که نیاز است)
  • دو نسخه از صورت جلسه هیئت مدیره و مجمع عمومی موسسین که تمام سهامداران و بازرسین آن را امضا کرده اند.
  • معرفی نامه نمایندگان و تصویر آن در روزنامه رسمی ( در صورتی که اشخاص حقوقی عضو هیئت مدیره هستند.)
  • گواهی عدم سوء پیشینه تمام اعضا
  • تاییدیه اشخاص حقوقی هیئت مدیره به منظور غیر دولتی بودن آن ها
  • دو نسخه تقاضانامه ایجاد شرکت به صورت تکمیل و امضا شده توسط سهامداران

• مراحل ایجاد شرکت با مسئولیت محدود

  • در ابتدا تمامی مدارک لازم را آماده کنید.
  • اطلاعات درخواست شده در سامانه http://irsherkat.ssaa.ir را تکمیل نمایید.
  • 5 نام انتخاب شده برای شرکت را انتخاب کنید. این اسامی باید با پیشوند مسئولیت محدود بوده، مطابق با فرهنگ و دارای معنا باشند. از طرفی نباید قبلا کسی آن ها را ثبت کرده باشد.
  • پس از تایید اسم شرکت توسط کارشناس حقوقی می توانید نسخه اصلی صورتجلسات را تنظیم و ارسال کنید.
  • تمام فرم ها را تکمیل و به اداره مربوطه ارسال نمایید.

• مدارک ایجاد شرکت دانش بنیان

  • رزومه موفق
  • آخرین نسخه از اظهارنامه مالیاتی که به اداره امور مالیاتی ارسال شده است.
  • آخرین نسخه از لیست بیمه شرکت ها و خلاصه وضعیت دستمزد، مزایا و ...

• مراحل تاسیس شرکت دانش بنیان

  • ثبت عادی شرکت در سامانه مربوطه
  • ارزیابی شرکت های دانش بنیان ثبت شده در سامانه http://www.daneshbonyan.ir
  • ارائه طرح دانش بنیان به صندوق و دریافت تسهیلات مربوط به طرح
  • تکمیل نمودن فرم درخواست تاسیس شرکت دانش بنیان
  • ارزیابی شرکت برای ارائه تسهیلات و ...

• مدارک برای تاسیس شرکت تضامنی

  • شرکت نامه امضا شده توسط اعضا در دو نسخه
  • صورت جلسه امضا شده توسط شرکا در دو نسخه
  • دو نسخه از تقاضانامه شرکت با امضای شرکا
  • دو نسخه اساسنامه (در صورت نیاز)
  • مدارک هویتی شرکا و کارت پایان خدمت شرکا آقا
  • مشخصات کامل مدیران شرکت
  • مجوز از مراجع ذی‌ربط (در صورت لزوم)
  • گواهی مدیر به منظور تایید سرمایه

• مراحل ایجاد شرکت تضامنی

  • برای شرکت تضامنی در ابتدا باید نام شرکت با توجه به ویژگی های مناسب انتخاب شود.
  • پس از آن اساسنامه شرکت در صورت نیاز تنظیم شده و سپس شرکت نامه به طور کامل و استاندارد نیز تنظیم گردد.
  • منابع موجود برای تامین سرمایه نقدی و غیر نقدی تعیین شود.
  • 1 مدیر و 2 شریک خود را به اداره ثبت موسسه و شرکت ها معرفی نمایند.
  • شریک توانا در پرداخت بدهی های احتمالی شرکت خود را معرفی کند.
  • آگهی ثبت شرکت در روزنامه رسمی ایران و روزنامه کثیرالانتشار منتشر شود.

• مدارک تاسیس شرکت مختلط

  • دو نسخه اساسنامه
  • دو نسخه از شرکت نامه
  • مشخصات کامل مدیران و اعضای شرکت
  • گواهی عدم سوء پیشینه تمامی اعضای شرکت
  • مدارک مربوط به احراز هویت همه اعضای شرکت
  • گواهی مدیر به منظور تسلیم سرمایه غیرنقدی
  • صورت جلسه مربوط به مجمع عمومی موسسین
  • گواهی مدیر شرکت به منظور پرداخت یک سوم از سرمایه شرکت

• مراحل تاسیس شرکت مختلط

  • روال ایجاد شرکت مختلط سهامی مانند دیگر شرکت های سهامی می باشد. بنابراین باید مدارک لازم به طور کامل در سامانه ثبت شود. در صورت وجود نقص باید سریعا برای اصلاح آن اقدام نمود.
  • در صورت تایید مدارک باید اصل آن ها را از طریق پست برای سازمان ثبت فرستاد. در نهایت نیز باید آگهی مربوط به تاسیس شرکت را در روزنامه رسمی و کثیرالانتشار منتشر کرد.
  • توجه داشته باشید که اسم این شرکت باید مطابق با اصول و قوانین تعیین شده انتخاب گردد. به طور مثال درج عنوان مختلط سهامی در نام شرکت الزامی می باشد.

• مدارک ثبت موسسه غیر تجاری

  • تقاضانامه شرکت به صورت چاپ شده در دو نسخه
  • دو نسخه از تنظیم نامه شرکت
  • کپی مدارک هویتی تمامی شرکای موسسه
  • دو نسخه از صورت جلسه مربوط به مجمع عمومی موسسین
  • اخذ مجوز در صورت لزوم

• مراحل ثبت موسسه غیر تجاری

  • تکمیل نمودن فرم تقاضانامه، صورتجلسه مجمع موسسین و اساسنامه و امضای آن ها توسط شرکا موسسه
  • مراجعه به سامانه sherkat.ssa.ir و تکمیل اطلاعات درخواست شده
  • انتخاب 5 نام برای شرکت با توجه به اولویت بندی و قوانین مربوط به انتخاب اسم مانند ایرانی بودن، تکراری نبودن و مطابقت با فرهنگ اسلامی
  • بررسی اطلاعات توسط کارشناس حقوقی ( در صورت نقص باید به سرعت آن را اصلاح کرد)
  • تایید اطلاعات توسط کارشناس و ارائه مدارک اصلی موسسه به اداره ثبت از طریق پست
  • انتشار آگهی ثبت در روزنامه رسمی و کثیرالانتشار

هزینه ثبت شرکت فوری

هزینه ثبت شرکت به عوامل مختلفی بستگی دارد. موضوع فعالیت، نوع شرکت و ... از جمله مواردی هستند که تعرفه ثبت موسسه و شرکت را تعیین می نمایند. تفاوت هزینه برای ثبت موسسه و یا شرکت های مختلف می تواند به دلیل تفاوت هزینه های شرکت مورد نظر نیز باشد. به طور کلی برای اطلاع دقیق تر از تعرفه و هزینه ثبت موسسه یا شرکت بهتر است به صورت آنلاین هزینه مورد نظرتان را استعلام بگیرید. در این صورت می توانید بودجه مورد نیاز برای تکمیل این فرایند را تامین نمایید.

به طور کلی برای ایجاد شرکت روش های مختلفی وجود دارد که شما می توانید با توجه به موضوع و نوع شرکت مناسب ترین و سریع ترین روش را انتخاب نمایید. فراموش نکنید که هرگونه خطا و اشتباه در پروسه ثبت می تواند زمان لازم برای ثبت موسسه را به تاخیر بیندازد. با توجه به این موضوع بهتر است برای ثبت نمودن شرکت خود از یک گروه متخصص و مجرب در این زمینه کمک بگیرید.

ثبت نیکان با بیش از 12 سال سابقه ثبت و همچنین با بهره مندی از متخصص ترین و مجرب ترین نیرو می تواند تمامی نیازهای شما را در این زمینه برطرف نماید. از طرفی شما می توانید برای دریافت مشاوره و رفع ابهامات در پروسه ثبت موسسه به طور رایگان از این مجموعه مشاوره بگیرید. مشاوران و متخصصان این مجموعه به طور کاملا تخصصی به مشکلات شما می پردازند و آن ها را برطرف می نمایند.

ثبت شرکت در کمترین زمان

ثبت شرکت فوری در کمترین زمان یکی از خواسته ها و نیازهای اصلی اکثر افراد است. اگر شما نیز به دنبال راهی هستید تا در سریع ترین زمان ممکن شرکت مورد نظر خود را ثبت نمایید بهتر است از مشاورین مجموعه تخصصی نیکان ثبت کمک بگیرید. عدم آشنایی با مراحل ثبت، نقص مدارک و... عواملی هستند؛ که این فرایند را با مشکل مواجه می کنند. از این رو لازم است تا برای ایجاد و تاسیس یک شرکت در کمترین زمان ممکن از تجربه افراد متخصص در این زمینه کمک بگیرید. مشاورین با تجربه ثبت نیکان با داشتن دانش و آگاهی در این مورد، فرایند ثبت نمودن شرکت در کمترین زمان را بدون هیچگونه مشکل انجام می دهند. برای دریافت مشاوره رایگان و تخصصی در این زمینه با شماره 09128476703 تماس بگیرید.

مدت زمان ثبت شرکت در ایران

یکی از رایج ترین سوالاتی که در رابطه با ثبت نمودن موسسات و شرکت ها پرسیده می شود این است که روند ثبت چقدر زمان می برد. در صورتی که مراحل ثبت در کمترین زمان تکمیل شود، معمولا 10 روز کاری زمان می برد تا درخواست توسط مراجع ذیربط بررسی شود. روند بررسی درخواست ثبت برخی شرکت ها مانند مسئولیت محدود به زمان بیشتری نیاز دارد. با این وجود اگر در مراحل و مدارک نقصی وجود داشته باشد، پس از رد درخواست، برای بررسی مجدد به زمان بیشتری نیاز است.

ثبت شرکت فوری

فراموش نکنید که هرگونه نقص در مراحل ثبت می تواند منجر به ایجاد تاخیر در این فرایند شود. به همین دلیل است که تکمیل مدارک و مراحل منجر به ثبت شرکت فوری می گردد. با توجه به این موضوع بهتر است در ابتدا دانش خود را در رابطه با این فرایند کامل کنید تا احتمال هرگونه نقص را به حداقل برسانید. به همین منظور در ابتدا شرایط لازم را رعایت کرده و سپس مدارک لازم را در سامانه تکمیل کنید. در نهایت نیز با دریافت نتیجه درخواست در سامانه ثبت موسسه و شرکت ها، برای ارائه مدارک و تکمیل مدارک اقدام نمایید. 

موسسه ثبت شرکت فوری

برای تاسیس و ایجاد یک شرکت در کمترین زمان باید یک موسسه ثبت بسیار معتبر و متخصص انتخاب نمایید. ثبت نیکان با سال ها تجربه و تخصص در زمینه ثبت انواع شرکت ها می تواند از بروز هرگونه مشکل در زمینه ثبت پیشگیری نماید. از طرفی مدارک لازم را در کوتاه ترین زمان ممکن تهیه نموده و برای ثبت اقدام می نماید. این مجموعه تمامی مراحل ثبت را انجام می دهد و شما به راحتی می توانید صفر تا صد فرایند را به آن ها بسپارید. پس از اتمام فرایند ثبت مسائلی همچون مالیات و اخذ دفاتر پلمپ نیز از اهمیت بالایی برخوردار است؛ ثبت نیکان در تمامی این مراحل کنار شماست.

برای ایجاد شرکت به چند نکته کلیدی و مهم توجه داشته باشید.

  • میزان سرمایه اولیه شرکت در زمان ثبت، به طور مستقیم روی میزان اعتبار شرکت تاثیر می گذارد.
  • داشتن سن 18 سال، سلامت عقل و بالغ بودن متقاضی برای ثبت موسسه یا شرکت الزامی می باشد.
  • افراد زیر 18 سال تنها می توانند به عنوان سهامدار در تاسیس شرکت دخیل باشند.
  • برای ایجاد شرکت نیازی به ارائه هیچ نوع مدرک تحصیلی نمی باشد.
ثبت شرکت به صورت ساده

ثبت شرکت خصوصی

به طور کلی مزایای ثبت نمودن شرکت به قدری قابل توجه قرار گرفته که افراد دارای کسب و کار شخصی نیز برای ثبت نمودن شرکت اقدام می نمایند. مطابق با ماده 195 در قانون تجارت کشور، این افراد می توانند شرکت خود را تحت عنوان شرکت خصوصی به ثبت برسانند. این افراد برای ثبت نمودن شرکت خود باید به اداره ثبت مراجعه نموده و درخواست خود را ارائه نمایند. برای ثبت نمودن شرکت های خصوصی نیز باید روند قانونی آن را طی نمود و مدارک لازم جهت ثبت به اداره مربوطه تحویل داد.

برای تاسیس شرکت های خصوصی نیز مانند ثبت تغییرات شرکت، انحلال و ... نیاز به درج آگهی در روزنامه رسمی کشور است. بنابراین روند ثبت و مدارک لازم برای تاسیس نمودن این شرکت ها نیز مانند سایر شرکت های سهامی عام، مسئولیت محدود و ... می باشد. برای دریافت اطلاعات دقیق تر در رابطه با روند ایجاد این شرکت ها می توانید با کارشناسان ثبت نیکان تماس بگیرید.

ثبت شرکت به واسطه توکن حقیقی مستقل

یکی از قوانین جدیدی که در فرایند ثبت شرکت به تازگی اضافه شده است. استفاده از توکن حقیقی مستقل است. در واقع و به زبان ساده توکن حقیقی مستقل همان امضای آنلاینی است که متقاضی برای انجام کارهای ثبتی دریافت می کند. با دریافت این توکن دیگر نیاز به مراجعه حضوری شخص متقاضی و یا وکیل آن برای امضا در مراحل ثبت نمی باشد و تنها با اتصال توکن به تلفن همراه و یا کامپیوتر به سادگی کار امضای آنلاین اسناد مروبطه انجام خواهد شد.

برای استفاده از توکن جهت ثبت شرکت و یا ثبت تغییرات آن در ابتدا باید برنامه "ثبت من" را دانلود نمایید. بعد از دانلود توکن را به تلفن همراه و یا کامپیوتر متصل کرده و سپس وارد بخش ثبت شرکت ها شده و گزینه اسناد قابل امضا را انتخاب کنید. با وارد کردن رمز توکن، امضای آنلاین سند انتخاب شده انجام می شود. بدون شک مهمترین مزیت استفاده از توکن ها صرفه جویی در وقت و هزینه است. دیگر نیازی نیست شما برای یک امضا به اداره امور ثبت اسناد مراجعه نماید. برای دریافت توکن و یا امضای دیجیتال می توانید از کارشناسان مجموعه ثبت نیکان کمک بگیرید.

آیا باید فرآیند ثبت کردن شرکت را به موسسات حقوقی سپرد؟

از آنجایی که تاسیس یک شرکت می تواند سبب توسعه کسب و کار شود بنابراین لازم است که با مراحل آن به خوبی آشنا شوید. آگاهی نسبت به مراحل و قوانین ایجاد یک شرکت به شما کمک میکند تا در سریعترین زمان ممکن شرکت مورد نظر خود را به ثبت برسانید. اما شما می توانید با مراجعه به موسسات ثبت، فرآیند تاسیس شرکت را تسریع ببخشید. از طرفی قوانین مربوط به ایجاد یک شرکت از پیچیدگی هایی برخوردار است که در صورت عدم آگاهی می تواند روند ثبت را طولانی نماید. اما با یادگیری و آموزش نسبت به قوانین ثبت شرکت در ایران می توانید خودتان مسیر ثبت و تاسیس شرکت را طی نمایید. با این حال موسسات حقوقی موجود می توانند از صفر تا صد ثبت شرکت فوری را به ساده ترین روش ممکن برای شما طی نمایند. موسسه حقوقی ثبت نیکان با برخورداری از مشاوران تخصصی به شما در ایجاد شرکت کمک کرده و به صورت رایگان و 24 ساعته به تمامی سوالات شما در خصوص تاسیس نمودن انواع شرکت ها پاسخ می دهد.

برای ثبت چه شرکت هایی نیاز به دریافت مجوز داریم؟

جهت ثبت شرکت در ایران، برخی از فعالیت ‌ها نیازمند دریافت مجوز از مراجع خاص هستند. این مجوز ها معمولا به منظور نظارت و اطمینان از رعایت قوانین و مقررات تعیین شده توسط دولت صادر می ‌شوند. به طور کلی، ثبت شرکت ‌هایی که در حوزه‌ های خاص فعالیت می ‌کنند، مانند حمل و نقل، خدمات بهداشتی، آموزشی یا نظامی، به دریافت مجوز نیاز دارند. به عنوان مثال، شرکت ‌های فعال در زمینه حمل و نقل کالا و مسافر، برای شروع فعالیت خود باید از مراجع مربوطه مانند وزارت راه و شهرسازی، سازمان هواپیمایی کشوری یا سازمان بنادر و کشتیرانی مجوز دریافت کنند. علاوه بر این، شرکت ‌هایی که قصد دارند در حوزه‌ های بهزیستی مانند تاسیس مهدکودک‌ ها یا مراکز توانبخشی فعالیت کنند، باید مجوز های لازم را از سازمان بهزیستی اخذ نمایند.

در حوزه‌ های علمی و پژوهشی، برای تاسیس دانشگاه‌ ها، موسسات تحقیقاتی یا شرکت‌ های دانش ‌بنیان، شرکت‌ ها باید ابتدا مجوز های لازم از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری یا سایر مراجع مرتبط را دریافت نمایند. علاوه بر این در زمینه ‌های مرتبط با خدمات مالی و حسابداری، موسسات حسابرسی باید از جامعه حسابداران رسمی ایران مجوز مربوطه را اخذ کنند. در زمینه اجتماعی و فرهنگی، مانند تاسیس سازمان ‌های مردم ‌نهاد یا موسسات خیریه، به اخذ مجوز از وزارت کشور یا نیروی انتظامی نیاز است.

در کنار این موارد، بسیاری از فعالیت‌ های تجاری و صنعتی بسته به نوع و ماهیت خود نیازمند مجوز هستند. به طور مثال، شرکت ‌های فعال در صنعت نفت و گاز، با توجه به حساسیت‌ های بالای این حوزه، باید از وزارت نفت مجوز دریافت کنند. در نهایت، ثبت هر شرکت با هر نوع فعالیتی که به یکی از این حوزه ‌ها تعلق دارد، مستلزم پیگیری فرآیند های قانونی و اخذ مجوز های مربوطه است. برای اطمینان از اینکه فرآیند ثبت شرکت شما به درستی و در کوتاه ‌ترین زمان ممکن انجام شود، می توانید با کارشناسان ثبت نیکان در ارتباط باشید.

چرا ثبت نیکان؟

ثبت نیکان یکی از موسسات ثبت شرکت در ایران است. این مرکز همواره در تلاش بوده تا خدمات ارزنده ای را به مخاطبان خود ارائه دهد. برخی از خدمات ثبت نیکان عبارت است از:

  • مشاوره رایگان 24 ساعته (حتی در روزهای تعطیل)
  • تضمین کمترین قیمت در کشور برای خدمات ثبت برند و شرکت
  • ثبت شرکت فوری
  • تمدید برند در کمتر از 48 ساعت
  • پرسنل مجرب و حرفه ای 
  • ارائه بالاترین کیفیت

خدمات بعد از ثبت شرکت

پس از ثبت شرکت فوری، جهت اطمینان از پیشرفت قانونی و مالی صحیح کسب‌ و کار می توانید از خدمات شرکت بهره مند شوید. یکی از مهم ‌ترین خدمات، ارائه مشاوره ‌های حقوقی و مالی است. این مشاوره ها به صاحبان شرکت‌ ها کمک می ‌کنند تا تمامی مراحل قانونی، از جمله تنظیم قرارداد ها و توافقات تجاری، به ‌درستی انجام شوند. علاوه بر این، برای حفظ اعتبار و شفافیت در برابر سازمان ‌های دولتی، خدماتی نظیر ثبت برند و اخذ مجوز های لازم برای فعالیت ‌های تجاری و صنعتی به ‌طور منظم انجام می گردد. تمامی شرکت‌ ها موظف به انجام امور مالیاتی و بیمه ‌ای هستند. از جمله این خدمات می ‌توان به اخذ شماره اقتصادی، ارسال اظهارنامه‌ های مالیاتی، تنظیم و ارسال گزارش ‌های مالی و همچنین ثبت ‌نام در سیستم‌ های بیمه تامین اجتماعی و سایر بیمه ‌ها اشاره کرد.

 برای برخی شرکت ‌ها، اخذ کارت بازرگانی یک ضرورت است که به ‌وسیله آن می ‌توانند در بازار های بین ‌المللی فعالیت کنند. علاوه بر این، پشتیبانی در زمینه امور استخدامی و پرسنلی، مانند تنظیم قرارداد های کاری، پرداخت حقوق و مالیات ‌ها و حتی مشاوره در زمینه قوانین کار، جزء خدمات حیاتی برای شرکت ‌ها پس از ثبت است. به ‌طور کلی، ارائه خدمات بعد از ثبت شرکت به حفظ موقعیت حقوقی و مالی شرکت کمک می کند. در نتیجه فرآیند رشد و توسعه کسب ‌و کار آسان تر می شود و از بروز مشکلات احتمالی در آینده جلوگیری می گردد.

سوالات متداول

موسسان تاسیس شرکت باید حداقل سن قانونی (یعنی 18 سال) را داشته باشند. بنابراین افرادی که زیر 18 سال هستند نمی توانند بنیانگذار شرکت باشند. اما می توانند به عنوان سهامدار شرکت دخیل باشند.

تنها با پرداخت 100 هزار تومان شما می توانید فرایند ثبت را شروع کنید. البته لازم به ذکر است که این مقدار تنها هزینه اولیه می باشد و در ادامه شما مستلزم پرداخت هزینه های دیگری نیز هستید. میزان سرمایه اولیه شرکت بر روی اعتبار آن شرکت بسیار تاثیر گذار می باشد. همچنین بهتر است بدانید که برای ثبت شرکت با مسئولیت محدود 100 درصد سرمایه و برای شرکت های سهامی خاص نیز 35 درصد از سرمایه توسط بانک بلوکه می شود.

مدارک لازم برای ثبت عبارت است از:

مدارک هویتی اعم از شناسنامه و کارت ملی

شماره تلفن به نام شخص

آدرس و کد پستی

به طور کلی فرایند ثبت کمتر از یک ماه به طول می انجامد؛ این در شرایطی است که تمامی مدارک شرکا کامل بوده و همچنین نام انتخابی برای شرکت مورد نیز نظر قابل قبول باشد. در غیر این صورت ممکن است این فرایند به بیش از یک ماه زمان نیاز داشته باشد.

برای اینکه تمامی مراحل به درستی صورت گیرد؛ وجود افراد متخصص و با تجربه کنار شما در این مسیر بسیار حائز اهمیت است. موسسه ثبت نیکان با برخورداری از کارشناسان متخصص می توانند فرایند تاسیس شرکت را در کمترین زمان ممکن و بدون چالش انجام دهند.

هزینه های ثبت شرکت بر اساس نوع شرکت ها متفاوت هستند. بنابراین برای اطلاع دقیق از هزینه ها می توانید با شماره 09128476703 تماس بگیرید. مجموعه ثبت نیکان با توجه به سابقه و تخصصی که در این زمینه دارند نسبت به سایر رقبای خود هزینه کمتری برای تاسیس شرکت دریافت کرده همچنین به هیچ عنوان هیچگونه هزینه اضافی و یا جانبی از شما دریافت نخواهند کرد.

یکی از موارد نگران کننده در فرایند تاسیس شرکت میزان مالیات آن است. مالیات شرکت ها بر اساس عملکرد و فعالیت شرکت مشخص می شود. بنابراین اگر شرکت عملکرد داشته باشد. بر اساس گردش مالی مستلزم به پرداخت مالیات است. اما اگر شرکتی پس از ثبت فعالیتی نداشته باشد؛لازم به پرداخت مالیات نیز نمی باشد. از آنجایی که بحث مالیاتی شرکت ها از حساسیت بالایی برخوردار است باید به این نکته توجه فرمایید که پس از فرایند ایجاد شرکت باید برای دریافت کد اقتصادی نیز اقدام نمایید. در غیر این صورت دچار مشکلات مالیاتی خواهید شد.

نکته ای که باید در نظر بگیرید این است که به تنهایی نمی توانید برای ثبت شرکت اقدام نمایید.

برای مثال شرکت های سهامی خاص به 5 نفر اعضا نیاز دارند که 3 نفر به عنوان هیئت مدیره و 2 نفر به عنوان بازرس

برای شرکت های با مسئولیت محدود نیز حداقل به دو نفر نیاز داریم

نام هایی که ریشه فارسی نداشته و در لغتنامه دهخدا فاقد معنی باشند به عنوان اسم شرکت قابل قبول نمی باشند. بنابراین اسم های خارجی را نمی توان به عنوان نام شرکت ثبت نمود. اما برای ثبت برند این محدودیت وجود نداشته و می توانید از اسامی خارج نیز استفاده نمایید.

5 1 رای
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

8 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
آرش

سلام برای ثبت شرکت حتما باید کارت پایان خدمت یا معافی داشته باشیم؟

Admin

با سلام کاربر گارمی
داشتن کارت پایات خدمت و یا معافی برای ثبت شرکت الزامی نمی باشد؛ با این حال برای اطلاع از جزئیات بیشتر می توانید مقاله “ثبت شرکت بدون کارت پایان خدمت” را مطالعه نمایید.

سارا

جه قدر طول میکشه تا شرکتمون ثبت شه؟

Admin

با سلام کاربر گرامی
به طور کلی فرایند ثبت شرکت ممکن است به 10 الی 30 روز کاری زمان نیاز داشته باشد. با این حال عواملی همچون تکمیل بودن مدارک، آشنایی با مراحل ثبت و… می تواند سبب سریعتر انجام شدن کارها شود.

هانیه

اگر شرکتمون ثبت بشه باید بلافاصله مالیات پرداخت کنیم؟

Admin

با سلام کاربر گرامی
مالیات مربوط به ثبت شرکت بر اساس مالیات بر درآمد، عملکرد و برخی دیگر از موارد مشخص می شود. نکته قابل توجه که باید بلافاصله پس از ثبت شرکت رعایت نمود؛ دریافت کد اقتصادی توسط مودی مالیاتی است.

hossein

می تونیم با آدرس منزل هم شرکت ثبت کنیم؟

Admin

با سلام کاربر گرامی
در پاسخ به این سوال باید بگوییم بله اما، ثبت شرکت بدون دفتر می تواند چالش هایی را به همراه داشته باشد. کمک گرفتن از یک مشاوره حقوقی در این مسیر بسیار توصیه می شود.