فرم درخواست مشاوره رایگان

نام و نام خانوادگی(ضروری)
نوع درخواست

آشنایی کامل با مدارک مورد نیاز ثبت برند به شما در روند ثبت لوگو و برند کمک می کند. ثبت برند می تواند نقش بسیار زیادی در معرفی و ایجاد اعتبار برای کسب و کارهای مختلف داشته باشد. برای ثبت برند می توان از طریق مراجعه به سازمان ثبت علائم تجاری و یا اداره ثبت شرکت ها مراجعه نمود. در هر دو صورت باید مدارک مورد نیاز ثبت برند را تکمیل نمود و شرایط ثبت برند را رعایت کرد. علائم تجاری یا برندها می توانند به عنوان معرف یک موسسه یا سازمان عمل کنند. به همین دلیل است که تمامی کسب و کارهای موفق برای رسیدن به جایگاه ویژه در دنیای تجارت علامت تجاری اختصاصی خود را دارند. فراموش نکنید که در صورت استفاده از یک برند مشخص، تا زمانی که آن را به طور قانونی به ثبت نرسانید هیچ حقی نسبت به آن ندارید. بنابراین برای محافظت از برند خود باید در ابتدا آن را ثبت کنید. به همین منظور در ادامه قصد داریم شما را با مراحل، شرایط و مدارک مورد نیاز ثبت برند به طور کامل آشنا کنیم.

مدارک مورد نیاز ثبت برند

پیش از اقدام برای ثبت علامت تجاری بهتر است در ابتدا مدارک مورد نیاز ثبت برند را تکمیل نمایید. این کار می تواند به تسریع روند ثبت برند و پیشگیری از بروز مشکل در این مسیر کمک کند. مدارک مورد نیاز ثبت برند و علامت تجاری عبارتند از:

  • کپی برابر اصل شناسنامه و کارت ملی متقاضی برند
  • کپی برابر اصل مدارک هویتی اعضای هیات مدیره (اشخاص حقوقی)
  • کارت بازرگانی و مجوز فعالیت برند

(در صورتی که علامت تجاری مورد نظر متقاضی حاوی حروف انگلیسی باشد فرد متقاضی باید یک کپی از کارت بازرگانی خود نیز ارائه دهد.)

  • جواز یا پروانه کسب (اشخاص حقوقی)
  • ارائه روزنامه رسمی که تاریخ تاسیس و یا آخرین تغییرات شرکت در آن درج شده (اشخاص حقوقی)

هزینه ثبت برند و لوگو

یکی از سوالات رایج در رابطه با ثبت برند در مورد هزینه آن است. به طور کلی هزینه ثبت برند به عوامل مختلفی بستگی دارد که مهم ترین آن ها به شرح زیر می باشند.

  • هزینه مورد نیاز جهت ثبت اظهارنامه در سامانه مربوطه (هزینه ثبت اظهارنامه نیز به عوامل متعددی بستگی دارد.)
  • هزینه مربوط به درج آگهی تقاضای ثبت علامت تجاری یا برند
  • هزینه لازم حق الثبت برند (این مبلغ نیز به عوامل مختلفی بستگی دارد.)
  • درج آگهی ثبت برند در یکی از روزنامه های رسمی کشور

نکته: در صورتی که تقاضای ثبت برند بین المللی را داشته باشید نیز هزینه ثبت تغییر خواهد کرد. در صورتی که بخواهید برندی را به صورت بین المللی ثبت کنید باید هزینه مربوط به "تجاری سازی یا جهانی سازی" آن را نیز بپردازید. مجموعه حقوقی ثبت نیکان در پروسه ثبت برند و لوگو به شما کمک کرده و این امر را در سریعترین زمان ممکن انجام می دهد.

مراحل ثبت برند

تکمیل مدارک مورد نیاز ثبت برند یکی از مهم ترین مراحل ثبت برند است. با این وجود بهتر است بدانید که پیش از تکمیل مدارک مورد نیاز ثبت برند باید لوگو مخصوص خود را با رعایت تمامی شرایط استاندارد طراحی کنید. یکی از مدارکی که برای ثبت نمودن برند خود باید تحویل دهید، لوگو و یا برند طراحی شده است. در مرحله بعدی باید در سامانه مربوطه درخواست خود را ثبت کنید تا به خواسته شما رسیدگی شود. در صورتی که مدارک و شرایط شما برای ثبت برند مشخصی نداشته باشد، به شما اطلاع می دهد. در این مرحله می توانید به صورت حضوری برای ارائه مدارک و طی نمودن روند اداری ثبت برند اقدام نمایید.

شرایط ثبت برند

فراموش نکنید که برای ثبت برند باید در ابتدا شرایط و مدارک مورد نیاز ثبت برند را بشناسید و آن ها را مورد توجه قرار دهید. از مهم ترین شرایط ثبت برندها می توان به موارد زیر اشاره داشت.

  • برندهایی که از قبل ثبت شده باشند و یا دارای علامت های رسمی در کشور باشند، امکان ثبت ندارند.
  • هر شرکت می تواند چند برند را ثبت کند، اما باید مدارک مورد نیاز ثبت برند را به صورت جداگانه ارائه دهد.
  • برندهایی که خلاف شرع، انقلاب و عفت عمومی باشند، هرگز مورد تایید قرار نمی گیرند.
  • تمامی اشخاص حقوقی و یا حقوقی می توانند برای ثبت برند خود اقدام نمایند.

مشاوره ثبت برند

همانطور که پیش تر به آن اشاره شد، برند انتخاب شده برای ثبت باید شرایط لازم را داشته باشد. بنابراین حتی اگر مدارک مورد نیاز ثبت برند کامل باشد و مراحل به درستی طی شود، اما برند مناسبی انتخاب نشده باشد، درخواست شما رد خواهد شد. به همین دلیل بهتر است برای انتخاب برند مناسب از مشاوره کمک بگیرید. به طور مثال از مهم ترین ویژگی های برند قابل قبول می توان به موارد زیر اشاره داشت.

  • انتخاب نام متناسب با حوزه فعالیت
  • سهولت در تلفظ برند
  • نام برند باید محصولات یا خدمات شما را توصیف نمایند
  • گیرا و گویا بودن برند برای ماندگاری آن در ذهن مشتریان
  • عدم تکراری بودن و مطابق با عرف بودن برند
  • وضوح برند به منظور پیشگیری از خطای مشتری
  • نوآورانه بودن برند

قوانین ثبت برند

توجه داشته باشید که ثبت برند نیز مانند ثبت شرکت و دریافت کارت بازرگانی از قوانین مشخصی پیروی می کند. بنابراین رعایت این قوانین لازمه ثبت برند است. در صورت عدم توجه به این قوانین درخواست شما رد خواهد شد و باید پس از رفع نواقص مجدد برای ثبت برند اقدام نمایید. این موضوع می تواند روند ثبت درخواست شما را به تاخیر بیندازد. مهم ترین قوانین مربوط به ثبت برند عبارتند از:

  • عدم وجود نقص و دروغ در مدارک مورد نیاز ثبت برند
  • مطابقت برند با برند مورد تایید و دارا بودن تمام ویژگی های فوق
  • در ثبت برخی از برندها مانند محصولات دارویی، پزشکی، مواد غذایی با ظروف مخصوص و ... دولت می تواند در تعیین برند اظهارنظر کند.
  • اثبات سلامت روان و همچنین عدم سوء پیشینه شخص حقیقی و یا حقوقی صاحب برند

روش ثبت برند و لوگو

برای ثبت علامت تجاری در ابتدا باید مدارک مورد نیاز ثبت برند را به طور کامل تهیه نمایید. یکی از این مدارک اظهارنامه علائم تجاری می باشد که باید به سازمان ثبت شرکت ها ارائه شود. برای تکمیل اظهارنامه می توانید به صورت حضوری و یا از طریق سامانه اینترنتی ip.ssaa.ir اقدام نمایید. پس از بارگذاری و تایید اظهارنامه باید برای تکمیل مدارک مورد نیاز ثبت برند اقدام کرده و تمامی مدارک را در سامانه اسکن و بارگذاری کنید. ثبت برند شاید به ظاهر کار بسیار راحتی به نظر برسد، اما فراموش نکنید که تایید برند انتخاب شده از اهمیت بالایی برخوردار است. به همین دلیل بهتر است برای ثبت نمودن برند خود از یک گروه متخصص و مجرب کمک بگیرید.

نیکان ثبت یکی از قوی ترین و باتجربه ترین مجموعه های ثبت موسسه غیر تجاری، شرکت، برند، کارت بازرگانی و ... است. این مجموعه با بیش از 12 سال سابقه کار می تواند بهترین خدمات را به شما ارائه دهد. از طرفی مشاوران این مجموعه می توانند به صورت کاملا رایگان شما را در زمینه انتخاب بهترین و مناسب ترین علامت تجاری راهنمایی کنند. بنابراین در صورتی که به اطلاعات بیشتری در زمینه تکمیل مدارک مورد نیاز ثبت برند و یا استعلام هزینه ها دارید، می توانید با مشاوران این مجموعه تماس بگیرید. از مهم ترین دلایل انتخاب مجموعه ثبت نیکان این است که پیش از اقدام برای ثبت برند، علامت تجاری مورد نظر شما را مورد بررسی قرار می دهد. بنابراین در صورت ضعف برند و یا تکراری بودن آن پیش از اقدام شما را مطلع کرده و سعی می کند انتخاب بهتری را جایگزین آن کند.

تفاوت ثبت برند با ثبت شرکت

بسیاری از افراد اشتباها ثبت شرکت و ثبت برند را یکی می دانند. بنابراین فکر می کنند که با ثبت نمودن شرکت خود دیگر نیازی به ثبت برند ندارند و یا برعکس با ثبت علامت تجاری دیگر نیازی به ثبت شرکت نیست. در صورتی که این دو موضوع کاملا با یکدیگر تفاوت دارند و هر کدام از مزایای متفاوتی بهره مند هستند. به طور کلی از مهم ترین تفاوت های میان ثبت برند و شرکت می توان به موارد زیر اشاره داشت.

  • مدارک مورد نیاز ثبت برند و ثبت شرکت با یکدیگر متفاوت است. از طرفی برای ثبت شرکت باید حداقل 2 یا 3 شریک وجود داشته باشد. در صورتی که برای ثبت نمودن برند افراد می توانند به صورت انفرادی نیز اقدام نمایند.
  • ثبت برند تجاری به صورت 10 ساله انجام می شود. بنابراین افراد پس از گذشت ده سال باید برای تمدید برند تجاری خود اقدام نمایند. در صورتی که ثبت شرکت دائمی بوده و افراد در صورت انحلال شرکت می توانند آن را لغو کنند.
  • از طرفی هر شرکت پس از ثبت می تواند برای داشتن یک یا چند برند اقدام کند. البته تمامی این برندها باید در سازمان ثبت شرکت ها به ثبت برسند.
  • در صورتی که صاحب یک شرکت فوت کند، می توان سهام او را به شرکا منتقل نمود. در صورتی که با فوت صاحب برند ثبت شده امکان انتقال برند به شخص دیگری وجود ندارد.
  • پس از ثبت شرکت اداره مالیات برای صاحب شرکت مالیات و عوارض تعیین می نماید. در صورتی که پس از ثبت برند مالک علامت تجاری مشمول پرداخت مالیات نخواهد شد.

نکته: البته فراموش نکنید که برای ثبت برند و شرکت باید به سازمان کل ثبت شرکت ها مراجعه نمود و مدارک مورد نیاز ثبت برند و شرکت را به مسئولان مربوطه تحویل داد.