فرم درخواست مشاوره رایگان
در برخی از مواقع ممکن است شرکت ها به دلایل مختلفی مجبور شوند کارهای تجاری خود را در شرکت پایان دهند. در این صورت باید ابتدا مراحل انحلال شرکت را طی نمایند تا این موضوع به طور رسمی اعلام شود. البته فراموش نکنید که انحلال شرکت همیشه به معنای پایان دادن به کسب و کار یا تجارت نیست. در برخی از مواقع ممکن است انحلال با هدف شروع یک کسب و کار جدید یا ادغام دو شرکت با یکدیگر انجام شود. همین موضوع موجب شده تا اعلام انحلال شرکت از اهمیت بالایی برخوردار باشد. به همین منظور در ادامه قصد داریم شما را با مراحل انحلال شرکت به طور کامل آشنا کنیم.
مراحل انحلال شرکت
بسیاری از افراد بر این باورند که با عدم فعالیت در شرکت و یا رها کردن کسب و کار انحلال شرکت خود را اعلام نموده اند. در صورتی که برای انحلال شرکت ها نیز باید مانند ثبت شرکت مراحل اداری و قانونی آن را طی کرد. فراموش نکنید که عدم توجه به این موضوع می تواند مشکلات متعددی را برای شما ایجاد نماید. بنابراین در صورتی که تصمیم به عدم فعالیت شرکت گرفته اید، بهتر است در سریع ترین زمان ممکن برای اعلام انحلال آن اقدام نمایید. مراحل انحلال شرکت به شرح زیر می باشند.
- در اولین قدم باید یک صورتجلسه تنظیم شود که در آن دلیل انحلال شرکت لحاظ شده باشد. سپس تمام اعضای شرکت آن را امضا کنند و رضایت خود را اعلام نمایند.
- در مرحله بعد باید تمامی مدارک لازم جهت انحلال شرکت تکمیل شده و به اداره مربوطه ارائه شود. این مدارک عبارتند از:
- صورتجلسه انحلال شرکت
- یک نسخه کپی از کارت ملی و شناسنامه مدیر تصفیه
- ارائه یک نسخه از روزنامه رسمی کشور که آگهی انحلال شرکت در آن منتشر شده است.
- برخی مدارک نیز با توجه به نوع شرکت ها تعیین می شوند.
- ثبت درخواست انحلال شرکت در سامانه مربوطه و تکمیل فرم های ارائه شده
نکته: توجه داشته باشید که در صورت عدم حضور و امضای حتی یک نفر از اعضای شرکت، امکان انحلال وجود ندارد. بنابراین تمامی اعضا باید رضایت خود را از منحل نمودن شرکت اعلام کنند.
چگونگی انحلال شرکت
برای این که بتوانید شرکت خود را منحل نمایید باید دو نکته مهم را مورد توجه قرار دهید. نکته اول این است که برای انحلال شرکت حتما باید حسابرسی دقیق انجام شده و میزان اموال منقول و یا غیر منقول شرکت اعلام گردد. در نکته دوم نیز اشاره می شود که باید تمام دارایی و اموال شرکت را جمع آوری نمود، بدهی ها را پرداخت کرد و سپس مابقی را میان سهامداران تقسیم نمود.
پس از انحلال شرکت نیز مدیر تصفیه باید به اداره دارایی مراجعه کرده و وضعیت مالیات های شرکت را مشخص نماید. همچنین باید اطلاعیه مربوط به منحل شدن شرکت را در یک روزنامه رسمی منتشر کند. پس از اطلاع رسانی انحلال و پرداخت بدهی های اداره دارایی، شرکت به طور رسمی منحل اعلام می گردد. به طور کلی روند انحلال ممکن است کمی پیچیده و حساس باشد. با توجه به این موضوع بهتر است در این مسیر از افراد متخصص و مجرب کمک بگیرید. مشاوران و متخصصان موسسه ثبت نیکان شما را در این مسیر همراهی خواهند کرد.
انحلال شرکت غیر فعال
انحلال شرکت غیر فعال به معنای منحل نمودن شرکت هایی می باشد که هیچ گونه فعالیتی ندارند و فاقد تراکنش های حسابداری هستند. بنابراین هیچ فعالیتی مانند پرداخت حقوق، کسب درآمد، اجاره ملک، دریافت سود سهام و ... در این شرکت ها انجام نمی شود. فراموش نکنید که این شرکت ها با وجود عدم فعالیت باز هم برای اداره مالیات فعال شناخته می شوند. بنابراین اعلام انحلال شرکت ها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می باشد.
در صورت اعلام نمودن انحلال شرکت غیر فعال، تمام دارایی های شرکت لیست می شود و در ابتدا بدهی های شرکت پرداخت می گردد. پس از آن باقیمانده اموال شرکت میان شرکا تقسیم خواهد شد. در صورتی که شرکت شما غیر فعال باشد تا 4 ماه ابتدایی سال زمان دارید تا مراحل انحلال شرکت خود را طی نمایید. در صورت بی توجهی به این موضوع باید جریمه پرداخت نمایید و مالیات شرکت را نیز (بر اساس دستاوردهای شرکت) بپردازید.
ثبت نیکان از تخصصی ترین و مجرب ترین مجموعه های ثبت شرکت، ثبت برند، انحلال شرکت و ... می باشد که می تواند در این مسیر به شما کمک کند. بنابراین در صورتی که شرکت شما غیرفعال است می توانید با مشاوران این مجموعه تماس بگیرید تا کارهای انحلال شرکت را در سریع ترین زمان ممکن انجام دهند.
قانون انحلال شرکت
برای طی کردن مراحل انحلال شرکت در ابتدا باید قوانین مربوط به منحل نمودن شرکت ها را بشناسید. در این صورت می توانید از بروز مشکل در مسیر ثبت درخواست خود پیشگیری کنید. برخی از این قوانین به شرح زیر می باشند.
• نوع انحلال شرکت
یکی از مهم ترین قوانین مربوط به انحلال شرکت، تعیین نوع انحلال می باشد. به طور کلی منحل نمودن شرکت ها در انواع مختلفی درخواست می شوند که عبارتند از:
- قهری: این انحلال اجباری بوده و زمانی اتفاق می افتد که شرکت با ورشکستگی مواجه شده باشد.
- تصمیم گیری مجمع عمومی: این نوع از انحلال شرکت اختیاری بوده و به درخواست شرکا و سهامداران شرکت انجام می شود.
- با حکم قضایی: این انحلال نیز اجباری می باشد و دادگاه قضایی حکم انحلال شرکت را صادر می نماید. معمولا دادگاه در ابتدا 6 ماه فرصت برای شرکت در نظر می گیرد تا مشکلات را برطرف کنید. در صورتی که در این 6 ماه ایرادات برطرف نشوند، حکم انحلال شرکت را صادر می نماید.
• دلایل انحلال شرکت
براساس قوانین انحلال شرکت ها، دلایل مختلفی وجود دارند که می توانند باعث منحل شدن شرکت شوند. مهم ترین دلایل انحلال شرکت عبارتند از:
- در صورتی که شرکت فعالیت های خود را مطابق با هدف تعیین شده پیش نبرد.
- در صورتی که تاریخ فعالیت شرکت منقضی شده باشد و شرکت برای تمدید آن اقدامی نکرده باشد.
- اگر به دلایل مختلفی، تمام شرکا شرکت تصمیم به انحلال آن گرفته باشند.
- اگر یکی از شرکا فوت شده باشد.
- زمانی که فعالیت های تجاری شرکت متوقف شده است.
- در صورت ورشکستگی شرکت
- اگر میزان سرمایه شرکت نصب شده باشد.
- اگر شرکت از نظر قانونی شرایط لازم را نداشته باشد.
ارتباط انحلال شرکت و لغو برند
بسیاری از افراد پس از ثبت نمودن شرکت خود برای ثبت برند نیز اقدام می نمایند. یکی از نگرانی های این افراد در زمان انحلال شرکت، در رابطه با لغو برند است. بهتر است بدانید که انحلال شرکت ارتباطی با لغو برند ندارد و افراد می توانند برند خود را پس از انحلال شرکت حفظ نمایند. این کار موجب می شود تا با شروع مجدد بتوانند اعتبار و شهرت گذشته خود را به دست آورند.
اظهارنامه انحلال شرکت
هنگام انحلال شرکت و یا درخواست برای ثبت تغییرات شرکت باید در ابتدا اظهارنامه تنظیم نمود. به طور کلی اظهارنامه مورد نیاز برای انحلال باید توسط مدیران و صاحبان شرکت تنظیم گردد. در این اظهارنامه نیاز است تا به مواردی مانند تخصیص دارایی ها، بدهی ها، دلایل انحلال، تاریخ انحلال، نام شرکت و ... اشاره شود. فراموش نکنید که این اظهارنامه از مهم ترین و ضروری ترین مدارک مورد نیاز برای موافقت با درخواست انحلال است. برای ثبت اظهارنامه باید مدارک مورد نیاز آن را تهیه نمایید تا بتوانید درخواست خود را ثبت کنید. این مدارک عبارتند از:
- فرم اظهارنامه انحلال که اطلاعات مربوطه در آن درج می گردد.
- مستنداتی که اطلاعات و ادعاهای درج شده در اظهارنامه را تایید نمایند.
- گواهی مالیاتی که نشان دهنده پرداخت درست و به موقع انواع تعهدات مالی و مالیات های شرکت است.
- صورتحساب های مالی مربوط به آخرین دوره مالی در شرکت
- مدارک تایید هویت شرکاء و صاحبان شرکت
- مدارک قانونی مربوط به شرکت مانند قراردادها
- ارائه گواهی ثبتگاه که تایید کننده ثبت شرکت است.
نکته: یکی از مهم ترین نکاتی که باید در رابطه با اظهارنامه انحلال شرکت بدانید، مهلت ارسال آن می باشد. این مهلت در کشورهای مختلف با توجه به قوانین آن ها متغیر است. بنابراین برای اطمینان از زمان درست ارسال اظهارنامه انحلال بهتر است از مشاوران ثبت نیکان کمک بگیرید.
هزینه انحلال شرکت
هزینه مربوط به انحلال شرکت به عوامل متعددی بستگی دارد. با توجه به این موضوع نمی توان مبلغ مشخصی را اعلام نمود. یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر هزینه ثبت شرکت و انحلال آن، نوع شرکت مورد نظر است. دستمزد وکیل، شرایط شرکت و ... نیز از دیگر عوامل موثر بر هزینه های انحلال هستند. با سپردن کارهای ثبتی خود به موسسه ثبت نیکان می توانید از بروز هرگونه نقص در تنظیم اظهارنامه و درخواست انحلال جلوگیری نمایید. این موضوع هزینه های اضافی شما را به صفر می رساند و به شما کمک می کند بدون دردسر، به صورت کاملا قانونی، در کمترین زمان ممکن و با بهترین هزینه شرکت خود را منحل کنید.
مراحل انحلال شرکت با مسئولیت محدود
ثبت شرکت با مسئولیت محدود از قوانین و شرایط ویژه ای پیروی می کند. انحلال این شرکت نیز از قوانین مشخصی پیروی می کند. به طور کلی مراحل انحلال شرکت های مسئولیت محدود به این صورت است که در ابتدا باید درخواست انحلال را ثبت نمود. برای انحلال این شرکت زمان مشخصی تعریف نشده و نیازی نیست که مدیر تصفیه از شرکا شرکت باشد. مدارک لازم برای انحلال این شرکت ها عبارتند از:
- صورتجلسه مجمع عمومی امضا شده توسط تمام شرکا و همچنین مدیر تصفیه
- اصل روزنامه ای که آگهی در آن منتشر شده (در صورت تشکیل مجمع عمومی باید از جزئیات تشریفات نیز در روزنامه صحبت شده باشد.
- وکالتنامه این که تعیین می کند دادگستری کارهای انحلال را انجام دهد.
انحلال شرکت سهامی خاص
پس از ثبت شرکت سهامی خاص نیز ممکن است شرکا تصمیم به انحلال شرکت بگیرند. در این صورت مراحل انحلال شرکت به شرح زیر می باشد.
- موافقت شرکا با انحلال شرکت
- تشکیل مجمع عمومی و تنظیم صورتجلسه انحلال شرکت
- تعیین مدیر تصفیه و مکان تصفیه شرکت
- بارگذاری مدارک در سامانه (مدارک مشابه مدارک شرکت های مسئولیت محدود می باشند.)
- ثبت نهایی
- انتشار آگهی انحلال در روزنامه کثیرالانتشار و رسمی